ИНВЕРТЕРИ ЗА СОЛАРНИ ФОТОВОЛТАЦИ / БАТЕРИИ ЗА СКЛАДИРАЊЕ ЕНЕРГИЈА

За производителот

KACO new Energy, е компанија која со својата посветеност и страст за истражување нуди производи изработени со висококвалитетни инженерски вештини во областа на независно и децентрализирано снабдување со енергија. Нашите инвертери се дизајнирани да поддржуваат употреба на обновливи извори на енергија, како и ефикасно управување со енергијата низ целиот свет. КАСО  креира и имплементира проекти со квалитет и посветеност и континуирано ги развива своите производи „made in Germany“.

Истражувањето и развојот, како и производството се одвиваат на две локации во Германија - во Некарсулм и Касел. Со 280 вработени, KACO new Energy е еден од најважните производители на инвертери за фотоволтаични (PV) постројки и системи за складирање на енергија со испорачани повеќе од 880.000 инвертери низ целиот свет.

Посветени на дигитализација во индустријата за снабдување со електрична енергија, овозможуваат интеграција на соларните фотоволтаици во различни сектори и на тој начин активно го обликуваат енергетскиот свет за иднината во различни земји. Од крајот на април 2019 година, KACO new Energy е подружница на Siemens AG.

Во рамките на Siemens AG, KACO new Energy е специјалист за енергетска електроника за децентрализирано снабдување со енергија, како дел од Оперативната компанија Smart Infrastructure. 

Жичани инвертери за фотоволтаици

Различни модели и различна моќност за различни намени.

Во 1999 година, KACO new Energy го револуционизира пазарот со првиот жичен инвертер без трансформатор. До денес, нашите жичени инвертери се произведуваат во Германија, но одамна ги освоија светските пазари. Тие се опремени за широк спектар на примена во фотоволтаични постројки од сите големини - од индивидуални домови до соларни централи со повеќе мегавати.

Поместувајќи ги границите

blueplanet 125 TL3 - 165 TL3

Picture 1.png

Жичани интвертери  за соларни електрични централи во големина за комунални услуги до мултимегаватни соларни паркови: 125 / 137 / 150 / 155 / 165.

Blueplanet 165 TL3 е едноставна врска помеѓу ниските инвестициски трошоци и високиот поврат на инвестицијата на големите соларни централи со технологија од 1500 волти.

 

Економичен е бидејќи инвертерот на жици има извонредна јачина на моќност од над 2 kW/kg. 

Предности:

 • помалку инвертери за иста моќност,

 • компактен дизајн за намалени транспортни трошоци,

 • мала тежина помала од 80 kg за полесна инсталација.

Детални инфомации за продуктот: String inverters for utility-scale solar PV plants | KACO new energy (kaco-newenergy.com)

За кул умови.

blueplanet 60.0 TL3

23.png

Соларен фотоволтаичен инвертер за децентрализирани комерцијални и индустриски соларни електрични централи. 

Blueplanet 60.0 TL3 се надоврзува на докажаната технологија и исклучителната флексибилност на неговиот успешен претходник, blueplanet 50.0 TL3. Со 20 проценти поголема моќност, новиот инвертер нуди подобрена цена по вати. Неговите технички карактеристики се насочени кон висока безбедност на централите и заштеда на дополнителен материјал.

Направете 3 од 2

Blueplanet 60.0 TL3 апсорбира големи излези од фотоволтаичниот генератор во моменти на многу високо зрачење благодарение на неговата способност за преоптоварување: Преоптоварувањето на еднонасочната страната може да биде 1,5 пати поголема од наизменичната струја.

Го интегрира она што ви е важно

Инвертерот е достапен во бројни верзии за да се прилагоди токму на потребите на клиентите. Изборната опрема, која може да се надополни, ја прилагодува дури и на променливите барања. Верзијата XL интегрира: заштита од преголем напон на еднонасочна струја тип 1+2, прекинувач за еднонасочна струја, 12 DC влезови, струен осигурувач PV+.

Blueplanet 60.0 TL3 го задржува познатиот концепт на вградени преклопници. Ова ги зачувува надворешните преклопници за заштита на мрежата и централата, за кои брзо се собираат 4-цифрени количини. Powador-protect ја презема контролата на прекинувачите на делот на инвертерот.

До крајните лимити

Blueplanet 60.0 TL3 се справува со максимална струја на куса врска од 190 ампери. Тоа значи одлична употребливост со нови модули со голема моќност – вклучувајќи бифацијални соларни модули за агрофотоволтаични апликации – кои бараат голема стабилност на струјата.

Одлично се комбинира.

blueplanet 87.0 TL3 – 125 TL3

2.png

Жичани интертери за комерцијални и индустриски фотоволтаични системи: 87.0 / 92.0 / 105 / 110 US / 125 US

Започнете да штедите на трошоци

Blueplanet 92.0 TL3 треба да ги исполни повеќето од вашите барања. Една од причините за ова е напонот на линијата од 400 V кој ви овозможува да го поврзете инвертерот со трансформаторот на лице место - и да го комбинирате со blueplanet 20.0 TL3 за дополнителни MPP тракери.

Можете да имплементирате заштита на мрежата и централата, исто така, без вообичаените трошоци: потребните преклопници се интегрирани во blueplanet 92.0 TL3 и може да се активираат директно од контролната единица Powador-protect. Дополнително, инверторот е погоден и за фотоволтаични модули од 1500 V и 1000 V.

Инверторот има SPD тип 1+2 приклучоци на енонасочната страната за заштита од преголем напон; приклучоците за страната со наизменична струја, како и интерфејсите RS485 и Ethernet може лесно да се монтираат.

Ефикасно

Blueplanet 92.0 TL3 го должи својот висок сооднос на дизајнот DC: AC од 1,5:1 на иновативните транзистори од силициум карбид. Нивниот екстремен капацитет за топлинско оптоварување исто така го прави „пустински инвертер“ со одложено намалување на моќноста. Во Blueplanet 105 TL3 топлинската резерва наместо тоа се инвестира во 15 проценти повеќе енергија. Го имате изборот!

Потребно е и едноставно одржување? Проверете. String inverters for commercial and industrial PV | KACO new energy (kaco-newenergy.com)

Инвертер на којшто може да се потпрете.

blueplanet 50.0 TL3

4.png

Соларен фотоволтаичен инвертер за децентрализирани комерцијални и индустриски централи на соларна енергија. 

Кога се градат соларни централи, се поставува прашањето: Како да се балансираат планирањето, инсталацијата и стабилната работа? Со blueplanet 50.0 TL3 пресметката функционира - дури и ако варијаблите се менуваат од проект до проект.

Еден инвертер, повеќе примени 

Различни верзии на жичаниот инвертер и дополнителната опрема се прилагодуваат конкретно на барањата на вашиот конкретен PV проект. Проширената верзија XL, на пример, ви нуди прекинувач на еднонасочна стуја, 10 DC влезови, DC заштита од преголем напон тип 1+2 како и држачи за осигурувачи за заштита на жици PV+; кога нарачувате, кажете ни дали ви се потребни осигурувачи од 15А или 20А.

Заедничката основа на сите верзии на инвертер е:

 • Опција OD+ за крајбрежни и корозивни средини со солен воздух

 • Одложени перформанси за региони слични на пустината

Така ќе можете да имплементирате комерцијални соларни покриви, како и соларни централи поставени на земја со една иста платформа за инвертер - веќе инсталирани во проекти со моќност од над 2,5 гигавати ширум светот од 2016 година.

Оптимизиран TCO

Blueplanet 50.0 TL3 е спој на мноштво други карактеристики кои се дизајнирани за најголема техничка и економска ефикасност. На овој начин, инверторот го отвора патот за оптимален вкупен трошок на сопственост (TCO) на соларни централи.

Бенефити

 • Компактен, ѕиден инвертер за дизајн на децентрализирани системи

 • Дизајниран за економична употреба во соларни централи

 • Бројни верзии на инвертерот за специфични проектни барања

 • Специјални својства за екстремни климатски услови

 • Површина за поврзување погодна за инсталација, работа погодна за корисникот

 • Интегрирани прекинувачи за секција за исплатлива мрежа и заштита на растенијата со Powador-protect

 • Сертифициран за Јапонија

 • KACO new Energy награден со Top Brand PV 

Адаптибилни на покривот, моќни во паркот. 

blueplanet 15.0 TL3 + 20.0 TL3

kaco-blueplanet-15.0-tl3.jpg

Соларни фотоволтаични интвертери за проекти од мали комерцијални покриви со соларни централи поставени на земјиште.  

Сеопфатни меѓу инвертерите

Со инвертерите blueplanet 15.0 TL3 и 20.0 TL3 можете лесно да се справите со комерцијални и индустриски соларни централи - дури и ако за неуниформните или комбинирани покриви е потребен софистициран дизајн. Двата инвертери имаат 2 MPP тракери на кои можете да поврзете по 2 жици симетрично и несиметрично.

За да ви ги имате сите опции при изборот на фотоволтаични модули, на MPP тракерите може да им се додели максимална влезна струја од 20 ампери за паралелно поврзување на жиците - или можете да ги премостите тракерите, па дури и да вклучите 40 ампери.

За соларни паркови поставени на земја, ги користите инвертерите како соодветен додаток на поголемата blueplanet 50.0 TL3. Сите инвертери се погодни за поврзување со нисконапонски и среднонапонски мрежи.

Дополнителна безбедност

Безбедносниот аспект е нагласен со претходно инсталираните приклучоци, кои во секое време можат да се монтираат со комбинирани одводници SPD тип 1+2 за заштита од преголем напон на еднонасочната струја. Покрај тоа, инвертерите се заштитени од корозија на солен воздух во близина на морето како стандардна карактеристика.

Blueplanet 15.0 TL3 и 20.0 TL3 се исто така опремени со преклопници од работа. Овие можат да се решат директно од контролната единица Powador-protect - најекономичното решение достапно на пазарот за заштита на мрежата и централата и управување со информации.

Бенефити:

 • Висока флексибилност за дизајни со голема побарувачка на системот и жичани конфигурации 

 • Многубројни безбедносни функции

 • Површина за поврзување погодна за инсталација и работа погодна за корисникот

 • Бројни стандардни интерфејси за широки опции за комуникација

 • Внатрешно складирање на податоци од дневникот, не е потребен посебен носач на податоци

 • blueplanet 20.0 TL3 сертифициран за Јапонија

 • KACO new Energy награден со Top Brand PV

Мал систем? Голема примена. Сигурна работа.

blueplanet 3.0 NX1 M2 - 5.0 NX1 M2

12.png

Еднофазни жичани инвертери за резиденцијални соларни фотоволтаични централи: 3.0 / 3.7 / 4.0 / 5.0. 

Со blueplanet NX1 M2, KACO new Energy ја претставува својата следна генерација на 1-фазни инвертери. Нивните карактеристики се особено дизајнирани за лесно поставување и работење. Ознаката M2 го означува бројот на MPP тракери, од кои и двата може да се наполнат со по 3.500 вати. Затоа, Blueplanet NX1 M2 се погодни за секоја геометрија на покривот.

Придонесува за лесно планирање бидејќи 80 V е најнискиот работен напон со многу широк дизајн на прозорец од 100 V почетен напон па до 580 V максимален DC напон. За операторите, ова значи најголем можен соларен придонес во секое време од денот, во која било сезона.

Богат со карактеристики, лесен на тежина.

Со тежина од 11 килограми и помалку од 38 сантиметри максимално продолжување, blueplanet NX1 M2 го прави лесен целиот логистички синџир од складирање до транспорт до инсталација. Каблирањето се врши преку познатите Sunclix конектори - не се потребни специјални алатки.

Конфигурацијата и пуштањето во работа брзо се завршуваат преку апликацијата за инсталација која ве води сама. Потоа, инсталатерите и операторите можат лесно да комуницираат со инвертерите преку WiFi. Blueplanet NX1 M2 работи во тивок режим со минимална само-потрошувачка помала од еден вати.

Инвертери за приватна енергетска револуција.

blueplanet 3.0 TL3 - 10.0 TL3

86.png

Соларни фотоволтаични инвертери за резиденцијални и мали комерцијални системи на соларна енергија: 3.0 / 4.0 / 5.0 / 6.5 / 7.5 / 8.6 / 9.0 / 10.0

Не мора секогаш да биде на југ: инвертерите blueplanet 3.0 TL3 до 10.0 TL3 ви нудат опции за имплементирање на мултистранични соларни инсталации. Така, не двоумете се да ги вклучите и источните и западни страни на покривите, вклучително и капак- прозорци во вашиот дизајн за да го извлечете максимумот од вашата инвестиција на фотоволтаици. 

Добро испланиран, брзо инсталиран

Можете да изберете од бројните инвертери кои сите се опремени со 2 MPP тракери; и како и кај повеќето KACO new energy инвертери, тракерите можат да ја обработат целата наизменична струја.

Овие лесни единици можете лесно да ги монтирате на ѕидот; Приклучоците за еднонасочна и наизменична струја лесно се поврзуваат преку приклучоците.

Пуштањето во употреба е лесно потпомогнато со докажаниот приказ со неговото добро уредено мени. Непречена комуникација со инвертерите се постигнува преку стандардните интерфејси на USB, RS485 и Ethernet конекции. Дневникот на податоци со веб-серверот е исто така интегриран за реално следење.

Само-потрошувачка на соларна енергија

Функцијата Priwatt исто така доаѓа со работењето на инвертерот: секој што бара лесен начин директно да ја користи сопствената сончева енергија на насочен начин, ја постигнал својата цел овде.

Бенефити: 

 • Брза поврат на инвестиција на станбени и мали комерцијални фотоволтаични низи

 • Висока флексибилност за неконвенционални дизајни на системи

 • Проширена стандардна опрема

 • Едноставна инсталација и пуштање во работа

 • Логер на податоци со веб-сервер за континуирано следење на системот

 • Оптимизиран за насочена само-потрошувачка на соларна енергија

 • KACO new Energy награден со Top Brand PV

Хибридни и батериски инвертери за фотоволтаични системи 

Во коалиција со енергијата.

 

Понекогаш вистинските богатства лежат складирани и скриени на таванот. Пред да губите време во потрага по нив, зошто да не донесете одлука за систем за складирање енергија сега? Складирањето на електрична енергија и нејзиното користење за само-потрошувачка го прави вашето снабдување со енергија поефикасно и независно и нуди финансиски предности – во вашиот дом и во деловните објекти.

Дали сте подготвени да ја искористите моќта на сонцето? И да го комбинирате со единица за складирање батерии? И направете се независни од мрежата? Нашиот хибриден инвертер е идеална врска помеѓу соларниот фотоволтаичен систем и батериите, за да можете да ја користите вашата само-генерирана соларна енергија што е можно поефективно.

Хибриден инвертер за резиденцијални и мали комерцијални системи на батерии за чување и соларни фотоволтаици. 

45.png

blueplanet hybrid 10.0 TL3

Зачувување на сонцето на едноставен начин.

Три во едно инвертер

Blueplanet hybrid 10.0 TL3 е соларен PV инвертер, инвертер на батерии и островски инвертер во едно и ги исполнува сите можни барања за вашиот систем за складирање на соларна енергија:

·       внесување на сончевата енергија во мрежата

·       полнење на батеријата со вишок соларна енергија

·       зголемување на само-потрошувачката дење и ноќе поради празнење на батеријата

·       контролен центар за итна или работа надвор од мрежата преку PV систем.

Ефикасен

Покрај максималната ефикасност од над 98 проценти за внесување електрична енергија во мрежата и над 97 проценти за полнење и празнење батерии, инверторот покажува и одлично однесување со делумно оптоварување.

Бенефити: 

 • Излез на инвертер од 10 kW, исто така при работа со батерии

 • 3-фазна паралелна работа на мрежата, способна надвор од мрежата, 

 • 2 MPP тракери за флексибилна интеграција на соларни PV системи,

 • 98% ефикасност, извонредно однесување при делумно оптоварување

 • Интегрирано управување и следење на батериите

 •  Адаптер плоча и мала тежина за лесна инсталација

Blueplanet gridsave 50.0 TL3-S е двонасочен батериски инвертер со моќност од 50 киловати. KACO new Energy конкретно го адресира и фокусира овој инвертер кон интеграторите на системи за складирање. Нивните решенија ги поддржуваат јавните комунални претпријатија, операторите на дистрибутивните системи, EPC и големите бизниси во управувањето со мрежата при балансирање на производството и оптоварувањето на електроенергетските мрежи.

Батериски инвертер за комерцијално и индустриско складирање на енергија. 

78.png

blueplanet gridsave 50.0 TL3-S

Срцето на вашата батерија за складирање. 

инвертори на батерии + 1 батерија = ефикасно складирање на енергија

Инвертерите на батериите можат да работат паралелно на еднонасочната страната. Ова ви овозможува да поврзете неколку инвертери на една батерија со голем капацитет. За таа цел, инверторот е компатибилен со различни типови батерии. Предностите се максималната достапност на системот и ефикасноста на системот за складирање на енергија.

Подготвен за управување со мрежата

Blueplanet gridsave 50.0 TL3-S може да се поврзе паралелно на страната наизменична струја во неограничен број. Затоа, големината на системот за складирање е скалабилна според барањата за децентрализираните апликации до опсегот на мегавати.

Со ослободување на складираната енергија за време на периоди на голема побарувачка на енергија, инверторот на батеријата ги регулира енергетските пикови. Со полнење и празнење на батериите, помага во управувањето со мрежата, или да се компензира реактивната моќност или да се обезбеди дополнителна активна моќност.

Бенефити:

 • Споена со наизменична струја, скалабилна – може да се надградува

 • За различни типови батерии

 • Висока достапност на системот поради неколку инвертери поврзани на една батерија

 • Висока ефикасност, особено во опсегот на делумно оптоварување

 • Способна и овозможена реактивна моќност

 • Лесно се контролира преку стандарден протокол за отворена комуникација

Двонасочни батериски инвертери врз база на SiC технологија за комерцијално и индустриско складирање на енергија: 92.0 / 110 / 137

63.png

blueplanet gridsave 92.0 - 137 TL3-S

Складирање на енергија. Лесно за управување.

Иновација со која лесно се ракува  

Друга предност на SiC е помала загуба на топлина. Така, компонентите како што се индукторите за напојување и ладилниците би можеле да бидат димензионирани помали: Ова резултира со релативно мала тежина од 80 килограми за полесна инсталација.

Максимизирање на поврат на инвестицијата

Blueplanet gridsave 92.0 TL3-S е првиот инвертер на батерии што вградува силициум карбид (SiC) напојувачки модули. Предностите на SiC се манифестираат во супериорната ефикасност до 98,8 проценти. Спротивно на PV, енергијата во системот за складирање мора двапати да тече низ инвертерот - полнење и празнење на батериите. Оттука, колку е подобра ефикасноста на инвертерот, толку повеќе енергија може да се испорача надвор од системот.

Отворен стандард за комуникација

Blueplanet gridsave 92.0 TL3-S е контролиран од супервизорски систем за управување со енергија (EMS) преку Sunspec Modbus TCP. Овој широко користен интерфејс ви овозможува лесно да ги исполните индивидуалните барања во дизајнот на апликацијата за складирање енергија.

Бенефити: 

 • Воведување на силициум карбид (SiC) полупроводнички модули на пазарот за складирање енергија

 • Оптимизирано термичко однесување за топла клима

 • Висока ефикасност, исто така во опсегот на делумно оптоварување

 • Висока флексибилност на системот, можна е паралелна работа со наизменична струја и еднонасочна струја

 • Способност за реактивна моќност

 • Лесно се контролира преку стандардот за отворена комуникација

 • Достапна е верзија пред полнење и други варијанти

Увоз и продажба за Македонија: Енекс Гроуп Инженеринг

Сервис и монтажа: Енекс Гроуп Инженеринг

Гаранција на производите: 5 години гаранција, освен за производите кои се монтираат на ѕид кои имаат 2 години гаранција

Време на испорака: 2- 4 недели од направена нарачка

Цени, консултации и понуди: побарајте на info@eneks.mk