top of page

Подно греење или радијатори – предности и недостатоци


За користењето и ефикасноста на топлинските пумпи нема дилема. Но, што со внатрешните инсталации, внатрешниот систем за греење? Топлинските пумпи се еден од системите за греење на иднината. Тие користат воздух, земја или вода како бесплатен извор на топлина. Со учество на електрична енергија од околу 20 до 30 проценти, топлинската пумпа е еден од најевтините системи за греење за користење. За разлика од греењето со нафта, нема потреба од големи складишни површини за горивата. Како дел од енергетската транзиција, во Европа, па и кај нас се нудат бројни субвенции и поволни еко-кредити за замена на фосилните или системите на греење кои користат електрична енергија. За користењето и ефикасноста на топлинските пумпи нема дилема. Но, што со внатрешните инсталации, внатрешниот систем за греење? Топлинските пумпи може да се користат во системи за греење со радијатори и во систем за подно греење.


Во минатото, радијаторите отсекогаш биле прв избор за загревање на просторијата, денес има толку развиени и различни модели за подно греење што истото може да се инсталира - и да се ужива, практично во секој дом. Оттука дилемата која ја поставуваат сите подно греење или радијатори?


Подното греење е најоптимално зошто за разлика од радијаторот, топлината се распределува рамномерно низ целата дневна област. Радијаторот, од друга страна, зрачи топлина во просторијата од една одредена точка. Заради ова системите за греење со радијатори бараат повисока температура на проток од подното греење. Подното греење преку блага топлина ги одржува просториите постојано топли, но исклучително важно е објектот да има добра изолација.


Ви претставуваме аргументи за и против за подното греење и за радијатори:


Подно греење


Предности

​Недостатоци

Нема ладни точки или провев: начинот на кој функционира подното греење со загревање на воздухот од подот дава рамномерно греење на просториите и совршено ги загрева. Топлата вода се испумпува низ цевководот, од разводникот, нежно загревајќи го подот, создавајќи чувство на удобност.

Се контролира преку термостат: Имате термостат по соба или зона за да ја поставите претпочитаната температура, што го подното греење поефикасно за контрола од радијаторите.

Најмалку 25% енергетски поефикасно: го загрева вашиот дом без потреба од дополнително греење. Подното греење покрива голема површина, користи пониски температури на водата од радијаторот и е поефикасно до 40% кога е поврзано со топлинска пумпа отколку радијаторите.

Топол загреан под: Една од најголемите придобивки е чувството на топлина под нозете. Додава луксузно чувство во домот.

Ослободува простор: Бидејќи цврстите и флексибилни пластични цевки се закопани во подот, тој е практично невидлив систем за греење. Срцето на системот, кое е колектор, се чува во шкаф.

Нема отворени топли површини или остри агли: тоа што е скриено значи и дека е побезбеден начин на греење од радијаторите. Нема изложени топли или остри површини или цевки што може да предизвикаат повреда.

Целосна слобода на внатрешен дизајн: бидејќи подното греење е скриено и не зафаќа простор како радијаторите во домот, имате повеќе простор за да експериментирате со внатрешното уредување. Нема ограничувања за тоа каде можете да поставите мебел. Нема големи бели радијатори за да се расипе декорот.

Почетните трошоци за купување може да бидат повисоки: Некои системи за подно греење може да имаат повисоки првични трошоци за купување, затоа што може да бара повеќе делови и има подолг процес на инсталација од радијаторите. Сепак, генерално ќе заштедите пари на долг рок.

Доколку се поставува на веќе изграден и уреден објект може да бара поголеми трошоци и повеќе работа за градежни работи.

Неинформираност: сите се запознаени со радијаторите и знаат како да ги користат. Системот за подно греење може да бара малку време за да се разбере и да се навикне.

РадијаториПредности

Недостатоци

Веќе се инсталирани во повеќето домови: лесно можете да ги надградите постоечките радијатори со понови, да додадете дополнителни или да ги преместите без многу пречки. Ова може да го направи одржувањето на радијаторите добар избор ако реновирате со ограничен буџет или преземате само мало реновирање.

Тие доаѓаат во повеќе големини и стилови за да одговараат на потребната излезна топлина и на вашиот декор.

Сите се запознаени и навикнати на радијаторите: Ова често значи дека сте запознаени со нивните ограничувања и знаете како тие се однесуваат. Има повеќе лица кои знаат како да ги инсталираат радијаторите бидејќи веројатно имаат поставено стотици.

Брзи напливи на фокусирана топлина: високите топлински излези значат дека можете да имате радијатори при реновирање без нужно да мора да ја надградувате изолацијата (иако секогаш треба да гледате да ги минимизирате загубите на топлина за да создадете поефикасен систем).

Почетните трошоци за купување може да бидат повисоки: Некои системи за подно греење може да имаат повисоки првични трошоци за купување, затоа што може да бара повеќе делови и има подолг процес на инсталација од радијаторите. Сепак, генерално ќе заштедите пари на долг рок.

Доколку се поставува на веќе изграден и уреден објект може да бара поголеми трошоци и повеќе работа за градежни работи.

Неинформираност: сите се запознаени со радијаторите и знаат како да ги користат. Системот за подно греење може да бара малку време за да се разбере и да се навикне.

Некогаш може да се избере и комбинација на подно греење и радијатори. Ова е особено често доколку сакате да го избегнете рушењето и отстранувањето на вашите постоечки радијатори или можеби ако немате буџет за замена на целиот систем за греење. Со толку многу понудени флексибилни системи за подно греење, можностите за хибридни системи за подно греење и системи за радијатори се зголемуваат.


Без разлика каква и внатрешна инсталација да имате секогаш побарајте топлинска пумпа – ќе најдеме решение за реновирање на системот за греење на начин на кој ќе добиете максимална удобност и енергетска ефикасност со оптимални инвестициски трошоци. Ако градите нов објект – тогаш нема дилема топлинска пумпа со систем за подно греење е идеален за вас.

Побарајте совет од експерт: contact@eneks.mk


Comments


bottom of page